Bioodpad není odpad

V květnu proběhl mezinárodní týden kompostování a mně se od té doby neustále vrací potřeba se k tomuto tématu vrátit. Především proto, že bioodpad nevnímám jako odpad, ale jako cennou surovinu a přeju si, aby se tak na něj začalo pohlížet celospolečensky.
 
Pár čísel si neodpustím: Podle průzkumu (Perútková, E. – Třídění bio odpadu, 2019) stále 30 % domácností vyhazuje svůj bioodpad do směsného odpadu, zejména proto, že nemá nebo nezná možnosti ve svém okolí, jak ho zkompostovat. Podle analýzy Institutu cirkulární ekonomiky z roku 2019 zaujímá třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad právě bioodpad. Možná si říkáte no a? No tenhle bioodpad potom končí na skládkách, kde se z něj uvolňují skleníkové plyny, především metan, který, jak známo, významně přispívá ke změně klimatu.
 
Přitom kompost je podle mě nové „černé zlato“ (sbohem ropo!). Při hnojení kompostem už nepotřebujete žádná jiná průmyslová hnojiva, všechno vám poroste tak nějak samo a správně. Dokáže vylepšit vlastnosti jílovité i písčité půdy a zadržet vodu a živiny. A přitom se „vyrábí“ z „odpadu“, není to přímo zázrak?!
 
Pokud by vás zajímalo, jak zacházíme s bioodpadem my v GD, tak se snažíme o tzv. uzavřený cyklus – při vykládce čerstvých květin na prodejnách naopak naložíme bioodpad, dovezeme zpátky na farmu, zkompostujeme a použijeme na hnojení záhonů. Na žižkovském obchodě využíváme z logistických důvodů také svoz bioodpadu a nově jsme tam taky založili vermikompostér, abyste se mohli podívat, jak funguje v praxi, pokud váháte s jeho pořízením.
 
Mnohem více o tématu kompostování i všechny kompostovací potřeby najdete u našich milých přátel z Kokoza nebo na kompostuj.cz. Jak provozovat vermikompostér najdete třeba tady. A tady je mapa, kde najdete nejen komunitní kompostéry, ale třeba i kde sehnat žížaly do vermikompostéru.
 
Už kompostujete? A pokud ne, co je pro vás tou překážkou, že jste do toho zatím nešli? Zajímá nás to!
Pár čísel si neodpustím: Podle průzkumu (
Perútková, E. –
Třídění bio odpadu
, 2019
)
stále 30 %
domácností vyhazuje svůj bioodpad do směsného odpadu, zejména proto, že nemá nebo nezná
možnosti ve svém okolí, jak ho zkompostovat. Podle analýzy Institutu cirkulární ekonomiky z roku
2019 zaujímá třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad právě bioodpad. Možná si říkáte no
a? No a tehle bioodpad potom končí na skládkách, kde se z něj uvolňují skleníkové plyny,
především metan, který jak známo významně přispívá ke změně klimatu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru