Koupili jsme statek!

Poslední dobou nejsme tak aktivní na sítích, což není proto, že bychom dovolenkovali, ale proto, že se v GD dějí velké změny. Jsme ponoření do zařizování přesunu farmy i naší rodiny. Po 10 letech se tak kompletně změní nejen fungování GD, ale i našeho soukromého života, který je s ním úzce spjatý.

Do teď jsme žili jako typičtí měšťáci, co tráví office v kavárnách, a všechno, co potřebují, mají ve městě u nosu. Nicméně už dlouho nás hodně vyčerpávalo starat se o farmu „na dálku“, někdy bylo zapotřebí tam při změně počasí jet i dvakrát denně skrz ucpanou Prahu. Navíc nás místo už několik let limitovalo jak nedostatkem vody, tak prostorem i možností budovat něco trvalého. Věděli jsme proto, že tam nejsme napořád, ale tak nějak jsme si mysleli, že změny přijdou později. Nicméně turbulentní kovidová doba dostihla i nás (Mimochodem, všimli jste si, kolik lidí během posledních let udělalo zásadní životní změny?) a v létě roku 2020 jsme dostali výpověď z nájmu.

Nebudu vám lhát, hodně jsme přemýšleli, jestli v téhle těžké době máme fyzicky i psychicky na to, se zadlužit a kompletně změnit život. Už jsme znova nechtěli dojíždět ani vytvářet něco provizorního na pár let.

Nakonec jsme se rozhodli bojovat. Statek jsme hledali intenzivně 2 roky v době, kdy se to vůbec nehodilo. Nemovitosti se prakticky nedaly sehnat a ceny šly o desítky procent nahoru. Už jsme málem koupili staré JZD, ale nakonec jsme našli právě ten náš doslova za pět minut dvanáct, na jaře 2022. 

Za těch 10 let v nás uzrála představa, jak by měl GD vypadat, co by nám i vám měl nabízet, jak fungovat. Prostor pro inspiraci, setkávání, místo, kde čas plyne trochu pomaleji a kde “chodit do práce vydělat peníze” nebude starostí, ale radostí nejen pro nás, ale i naše zaměstance. Místo, kde můžeme pracovat s krajinou a kde můžeme novými projekty posouvat možnosti ekologického pěstování květin u nás.

Letos nás, mimo jiné, čeká vybudovat zázemí, ateliér, přestěhovat celou farmu a přestěhovat rodinu. To všechno za nepřerušení provozu a produkce. Naše obchody v Praze zůstávají, aby i všichni ve městě měli rychlý přístup k opravdovým a poctivým kytkám. Doufáme, že se nám podaří vše dát do kupy tak, abychom vás v roce 2024 mohli přivítat i u nás na statku.

Jsme hodně nervózní a máme obavy, jak to všechno zvládneme. Víme, že jsme si “vybrali” nejméně vhodnou dobu (anebo ne?!). Že zrovna nenahrává takhle zásadním a náročným změnám, na které se právě chystáme. Zároveň ale cítíme vzrušení a těšíme se na nový začátek a možnosti. Pracovně říkáme, ze teprve tohle bude ten pravý GD, GD 2.0. 

Doufám, že vás naše nová cesta bude bavit tak jako nás a že po ní půjdete s námi. Ze začátku to bude spíš pěkně trnitá cesta, ale i tak se na ni moc těšíme a věříme, že postupně se promění na procházku růžovou zahradou.

Přejít nahoru